Τεχνολογίες Πληροφορίας
και Επικοινωνίας
Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα



Στο μάθημα Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) οι μαθητές των μικρών τάξεων γνωρίζουν τον υπολογιστή και τα μέρη του, ενώ διδάσκονται τους κανόνες εργονομίας (ορθή χρήση του υπολογιστή, στάση σώματος, απόσταση οθόνης). Χρησιμοποιώντας εκπαιδευτικά λογισμικά (π.χ. παιγνιώδεις δραστηριότητες αντιστοίχισης και παρατηρητικότητας) εξοικειώνονται με τον χειρισμό του υπολογιστή και συγκεκριμένα ασκούνται στις βασικές λειτουργίες ποντικιού (αριστερό κλικ, διπλό κλικ, χρήση ροδέλας). Επίσης, γνωρίζουν το πληκτρoλόγιο και την επεξεργασία κειμένου με τη χρήση κειμενογράφου αφού ολοκληρώνουν βασικές ασκήσεις πληκτρολόγησης με το Microsoft Office Word (θέση πλήκτρων, κεφαλαία και μικρά, εναλλαγή γλώσσας, τονισμός). Τέλος, εξοικειώνονται με τη χρήση του υπολογιστή ως εργαλείο εξάσκησης για βασικές γνώσεις που αποκτούν από τα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος. Μερικά από τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται είναι: GCompris, Ramkid, Word, η Μαγική Γραμμούλα και εκπαιδευτικές εφαρμογές από το Φωτόδενδρο (Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων του Υπουργείου Παιδείας).
Στη συνέχεια, μπαίνοντας στην Γ’ Δημοτικού, οι μαθητές γνωρίζουν τον υπολογιστή μαθαίνοντας τα μέρη του και τη χρήση τους και εξοικειώνονται με βασικές λειτουργίες μέσα από εκπαιδευτικά λογισμικά και διαδραστικές εφαρμογές. Γνωρίζουν τη ζωγραφική στον υπολογιστή και τη χρήση γεωμετρικών σχημάτων με το λογισμικό TuxPaint. Εξασκούνται στην πληκτρολόγηση και γνωρίζουν τον κειμενογράφο και το Microsoft Office Word, με το οποίο εξασκούνται στην επεξεργασία κειμένου (μορφοποίηση χαρακτήρων και εικόνων, ειδικοί χαρακτήρες). Τέλος, δημιουργούν κόμικ με την εφαρμογή Toondoo, για να συνδυάσουν την πληκτρολόγηση και την επεξεργασία εικόνας. Με όχημα τη φαντασία τους αναπτύσσουν εικονογραφημένες ιστορίες. Κάποια λογισμικά που χρησιμοποιούνται είναι: GCompris, Ramkid, Word, TuxPaint, Toondoo και εκπαιδευτικές εφαρμογές από το Φωτόδενδρο (Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων του Υπουργείου Παιδείας).
Τέλος, στις δύο μεγαλύτερες τάξεις του Δημτικού, οι μαθητές εξοικειώνονται με τη χρήση του υπολογιστή και τον χειρισμό των φακέλων. Εξασκούνται στην πληκτρολόγηση και στην επεξεργασία κειμένου (μορφοποίηση χαρακτήρων και εικόνων) με την εφαρμογή Microsoft Office Word και εισάγονται στις αρχές του τυφλού συστήματος δακτυλογράφησης. Εισάγονται στην επεξεργασία αριθμητικών δεδομένων και τη δημιουργία διαγραμμάτων με λογιστικά φύλλα μέσω της εφαρμογής Excel. Μαθαίνουν να εμπλέκονται με ασφάλεια στις ιστοεξερευνήσεις και να συλλέγουν πληροφορίες και δεδομένα, ενώ κατανοούυν τους βασικούς κανόνες παρουσίασης ενός θέματος φτιάχνοντας παρουσιάσεις στο Microsoft Office PowerPoint. Τέλος, εισάγονται στον προγραμματισμό με τις εφαρμογές RunMarco και Scratch. Κάποια λογισμικά και εφαρμογές που χρησιμοποιούνται είναι: Word, Excel, PowerPoint, Ramkid, WildWebWoods και εκπαιδευτικές εφαρμογές από το Φωτόδενδρο (Πανελλήνιο Αποθετήριο Μαθησιακών Αντικειμένων του Υπουργείου Παιδείας).

Pliroforiki

Pliroforiki

Pliroforiki


