Για δεύτερη χρονιά συμπεριλάβαμε στο σχολικό μας πρόγραμμα ομίλους για τους μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης. Για δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάποιον από τους παρακάτω ομίλους, οι οποίοι λειτούργησαν με τρόπο βιωματικό και διασκεδαστικό:
Στον όμιλο «Ρητορικής, γλωσσικών παιχνιδιών και φιλαναγνωσίας» δοκιμάσαμε κάθε λογής παιχνίδια του λόγου! Παίξαμε παιχνίδια μνήμης και ρόλων. Κάναμε λογομαχίες. Συμπληρώσαμε ακροστιχίδες, σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα! Μάθαμε παροιμίες, γλωσσοδέτες και λύσαμε γρίφους! Κάναμε αναγραμματισμούς. Φτιάξαμε ένα μικρό κείμενο χωρίς καθόλου… ε!
Βελτιώσαμε την αναγνωστική μας ικανότητα διαβάζοντας με διαφορετικούς τρόπους το ίδιο κείμενο, πότε αστεία και πότε τραγουδιστά, πότε αλλάζοντας τα φωνήεντα στις λέξεις και πότε με ειδική προφορά! Από μια τυχαία φράση πλάσαμε πλήθος άλλες εξασκώντας τον αυθόρμητο λόγο. Παίξαμε το ρητορικό παιχνίδι «τα 6 καπέλα».
Διδαχθήκαμε τα πάντα γύρω από το βιβλίο. Είδαμε τις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, αλλά και τα πιο παράξενα βιβλία. Γίναμε, όμως, και λίγο «θεωρητικοί» της λογοτεχνίας, καθώς διακρίναμε τα λογοτεχνικά είδη (ιστορικό μυθιστόρημα, κοινωνικό μυθιστόρημα, ιστορίες του φανταστικού κ.ά.) και πήραμε και μια μικρή γεύση από το καθένα. Διαβάσαμε το βιβλίο «Εμένα με νοιάζει» της Γαλάτειας Γρηγοριάδου-Σουρέλη.
Βρήκαμε ποιητικές λέξεις κρυμμένες σε πίνακες ζωγραφικής. Βρήκαμε τη σειρά μπερδεμένων στίχων.
Παραμονές Χριστουγέννων είπαμε ξεχωριστές ευχές, τις καταγράψαμε και καλέσαμε όλα τα παιδιά του διάλεξαν αυτή που τους άρεσε περισσότερο.
Μα πάνω απ’ όλα; Μικροί και μεγάλοι γίναμε φίλοι δημιουργώντας μοναδικές αναμνήσεις!
Στον όμιλο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής οι μαθητές διδάχθηκαν βασικές αρχές μηχανολογίας και προγραμματισμού, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων και λειτουργικών κατaσκευών, την ανάπτυξη κώδικα για την αυτοματοποίησή τους και τελικά τη μετατροπή τους σε ρομπότ. Οι μαθητές απέκτησαν βασικές γνώσεις φτιάχνοντας πολλές κατασκευές, όπως επιστημονικά ρόβερ, αγωνιστικά αμάξια, ελικόπτερα, έναν κροκόδειλο, μια καμηλοπάρδαλη και πολλά άλλα. Εξέτασαν ολοκληρωμένα project με θεματολογία, όπως οι σεισμοί και η στατικότητα των κτηρίων, η λειτουργία των φραγμάτων, ο κώδικας Μορς κ.ά. Έτσι, απέκτησαν ικανότητες επίλυσης προβλήματος, βελτιστοποίησης λύσης, διαχείρισης χρόνου, συνεργασίας και ομαδικότητας. Στον όμιλο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής οι μαθητές πειραματίστηκαν και διασκέδασαν φτιάχνοντας ρομπότ με τον εξοπλισμό LEGO® Education WeDo 2.0 και το λογισμικό WeDo 2.0.
Ξυλόφωνα, μεταλλόφωνα, glockenspiel, φλογέρες και παιδικές φωνούλες γέμισαν τη μεγάλη αίθουσα του σχολείου μας. Παιδιά από την Δ’, την Ε’ και την Στ’ τάξη έμαθαν, ενορχήστρωσαν και ερμήνευσαν τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.
Πλαισίωσαν και ομόρφυναν τις γιορτές του σχολείου μας με την πολύτιμη συμμετοχή τους. Ήταν όλοι ξεχωριστοί!
Μια αυτοσχέδια σκηνή, καρέκλες στη σειρά για το κοινό, καπέλα, υφάσματα, αντικείμενα, μουσικές, ιστορίες… και ο θεατρικός όμιλος γεννήθηκε στις αρχές του Οκτώβρη. Τα παιδιά μέσα από όλη την γκάμα των παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορό, κουκλοθέατρο, παντομίμα, αφήγηση, αυτοσχεδιασμό) ανέπτυξαν τα εκφραστικά τους μέσα, δημιούργησαν, γέλασαν και συγκινήθηκαν, χειροκροτήθηκαν και χειροκρότησαν, ανέλυσαν και προβληματίστηκαν, ανέπτυξαν σχέσεις και φιλίες, συνεργάστηκαν και έπαιξαν! Με τον εαυτό τους, με τον άλλο, με τον χώρο και τα σκηνικά αντικείμενα.
Ο όμιλος Εικαστικής Δημιουργίας ήταν μια γωνιά «φαντασίας και καλλιτεχνίας»! Οι νεαροί καλλιτέχνες δοκιμάστηκαν σε διαφορετικά είδη τέχνης και εργάστηκαν με ποικίλα υλικά (σχέδιο «αναλογίες του ανθρώπινου σώματος», ζωγραφική στον τοίχο/grafiti, χριστουγεννιάτικα περίεργα δέντρα με χαρτόνι μακέτας, ζωγραφική με τέμπερες «ο εαυτός μου αλλιώς»-καρικατούρα, χριστουγεννιάτικες δημιουργίες με πηλό για bazaar Μέριμνας), καταφέρνοντας ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και ως μέλη της ίδιας ομάδας να αναδείξουν το ταλέντο τους. Τα όσα συν-δημιούργησαν στόλισαν και ομόρφυναν το σχολείο μας… μα πάνω απ’ όλα έμαθαν πως κάθε έργο τέχνης είναι μοναδικό, γιατί αποκαλύπτει το συναίσθημα του καλλιτέχνη και γεννά συναι-σθήματα στον θεατή.