Skip to main content

Όμιλοι

Για δεύτερη χρονιά συμπεριλάβαμε στο σχολικό μας πρόγραμμα ομίλους για τους μαθητές της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης. Για δύο διδακτικές ώρες την εβδομάδα οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάποιον από τους παρακάτω ομίλους, οι οποίοι λειτούργησαν με τρόπο βιωματικό και διασκεδαστικό:

Η ιδέα για τη δημιουργία των ομίλων γεννήθηκε από τα αποτελέσματα παιδαγωγικών ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή των παιδιών σε ομίλους που τα ίδια έχουν επιλέξει έχει θετική επίδραση στην κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, αλλά και στη μαθησιακή τους πρόοδο.
Η αλληλεπίδραση με παιδιά διαφορετικών ηλικιών, σε ένα περιβάλλον ασφαλές, προωθεί τις κοινωνικές τους δεξιότητες, ευνοεί τη συνεργατικότητα, την αλληλεγγύη, την ανάληψη πρωτοβουλιών και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.
Οι μεγάλοι μπορούν να βοηθούν τους μικρούς, αλλά και οι μικροί τους μεγάλους, ώστε όλοι να μαθαίνουν απ’ όλους.
Επίσης, το γεγονός ότι συμμετέχοντας σε έναν όμιλο αναγνωρίζεται ότι σε κάποιον τομέα τα καταφέρνει καλά το παιδί, ενισχύει σημαντικά την αυτοπεποίθησή του και κατ’ επέκταση και τον τρόπο που βλέπει τις σχέσεις του με τους άλλους.
Καθώς η αυτοπεποίθησή του ενδυναμώνεται, θα έχει όλο και περισσότερη διάθεση και κίνητρο να προσπαθεί, όχι μόνο στον όμιλο, αλλά και στο πλαίσιο της τάξης και των μαθημάτων. Στους ομίλους καταφέρνει να οργανώνει το έργο και τον χρόνο του πιο αποτελεσματικά.

  Όμιλος Ρητορικής, Φιλαναγνωσίας και Γλωσσικών Παιχνιδιών

  Στον όμιλο «Ρητορικής, γλωσσικών παιχνιδιών και φιλαναγνωσίας» δοκιμάσαμε κάθε λογής παιχνίδια του λόγου! Παίξαμε παιχνίδια μνήμης και ρόλων. Κάναμε λογομαχίες. Συμπληρώσαμε ακροστιχίδες, σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα! Μάθαμε παροιμίες, γλωσσοδέτες και λύσαμε γρίφους! Κάναμε αναγραμματισμούς. Φτιάξαμε ένα μικρό κείμενο χωρίς καθόλου… ε!
  Βελτιώσαμε την αναγνωστική μας ικανότητα διαβάζοντας με διαφορετικούς τρόπους το ίδιο κείμενο, πότε αστεία και πότε τραγουδιστά, πότε αλλάζοντας τα φωνήεντα στις λέξεις και πότε με ειδική προφορά! Από μια τυχαία φράση πλάσαμε πλήθος άλλες εξασκώντας τον αυθόρμητο λόγο. Παίξαμε το ρητορικό παιχνίδι «τα 6 καπέλα»
  Διδαχθήκαμε τα πάντα γύρω από το βιβλίο. Είδαμε τις ωραιότερες βιβλιοθήκες του κόσμου, αλλά και τα πιο παράξενα βιβλία. Γίναμε, όμως, και λίγο «θεωρητικοί» της λογοτεχνίας, καθώς διακρίναμε τα λογοτεχνικά είδη (ιστορικό μυθιστόρημα, κοινωνικό μυθιστόρημα, ιστορίες του φανταστικού κ.ά.) και πήραμε και μια μικρή γεύση από το καθένα.
  Βρήκαμε ποιητικές λέξεις κρυμμένες σε πίνακες ζωγραφικής. Βρήκαμε τη σειρά μπερδεμένων στίχων.
  Παραμονές Χριστουγέννων είπαμε ξεχωριστές ευχές, τις καταγράψαμε και καλέσαμε όλα τα παιδιά του διάλεξαν αυτή που τους άρεσε περισσότερο.
  Μα πάνω απ’ όλα; Μικροί και μεγάλοι γίναμε φίλοι δημιουργώντας μοναδικές αναμνήσεις!

   Εκπαιδευτική Ρομποτική

   Στον όμιλο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής οι μαθητές διδάχθηκαν βασικές αρχές μηχανολογίας και προγραμματισμού, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ολοκληρωμένων και λειτουργικών κατaσκευών, την ανάπτυξη κώδικα για την αυτοματοποίησή τους και τελικά τη μετατροπή τους σε ρομπότ. Οι μαθητές απέκτησαν βασικές γνώσεις φτιάχνοντας πολλές κατασκευές, όπως επιστημονικά ρόβερ, αγωνιστικά αμάξια, ελικόπτερα, έναν κροκόδειλο, μια καμηλοπάρδαλη και πολλά άλλα. Εξέτασαν ολοκληρωμένα project με θεματολογία, όπως οι σεισμοί και η στατικότητα των κτηρίων, η λειτουργία των φραγμάτων, ο κώδικας Μορς κ.ά. Έτσι, απέκτησαν ικανότητες επίλυσης προβλήματος, βελτιστοποίησης λύσης, διαχείρισης χρόνου, συνεργασίας και ομαδικότητας. Στον όμιλο της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής οι μαθητές πειραματίστηκαν και διασκέδασαν φτιάχνοντας ρομπότ με τον εξοπλισμό LEGO® Education WeDo 2.0 και το λογισμικό WeDo 2.0.

    Όμιλος Μουσικής ή αλλιώς «Η ορχήστρα πάει σχολείο!»

    Μια ξεχωριστή ομάδα παιδιών ένωσε την αγάπη της για τη μουσική, τις δεξιότητες και το μεράκι της, για να ενορχηστρώσει και να ερμηνεύσει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών. Η μεγάλη αίθουσα του σχολείου μας έγινε μια παιδική μουσική σκηνή με μεταλλόφωνα, ξυλόφωνα, φλογέρες, ακορντεόν και κιθάρα αποκαλύπτοντας και ξετυλίγοντας το μοναδικό ταλέντο των μικρών μας μουσικών. Πλαισίωσαν και ομόρφυναν τις γιορτές μας με την πολύτιμη συμμετοχή τους. Ήταν όλοι τους μοναδικοί.

     Θεατρικός Όμιλος

     Μια αυτοσχέδια σκηνή, καρέκλες στη σειρά για το κοινό, καπέλα, υφάσματα, αντικείμενα, μουσικές, ιστορίες… και ο θεατρικός όμιλος γεννήθηκε στις αρχές του Οκτώβρη. Τα παιδιά μέσα από όλη την γκάμα των παραστατικών τεχνών (θέατρο, χορό, κουκλοθέατρο, παντομίμα, αφήγηση, αυτοσχεδιασμό) ανέπτυξαν τα εκφραστικά τους μέσα, δημιούργησαν, γέλασαν και συγκινήθηκαν, χειροκροτήθηκαν και χειροκρότησαν, ανέλυσαν και προβληματίστηκαν, ανέπτυξαν σχέσεις και φιλίες, συνεργάστηκαν και έπαιξαν! Με τον εαυτό τους, με τον άλλο, με τον χώρο και τα σκηνικά αντικείμενα.

      Όμιλος Εικαστικής Δημιουργίας

      Ο όμιλος Εικαστικής Δημιουργίας ήταν μια γωνιά «φαντασίας και καλλιτεχνίας»! Οι νεαροί καλλιτέχνες δοκιμάστηκαν σε διαφορετικά είδη τέχνης και εργάστηκαν με ποικίλα υλικά (σχέδιο «αναλογίες του ανθρώπινου σώματος», ζωγραφική στον τοίχο/grafiti, χριστουγεννιάτικα περίεργα δέντρα με χαρτόνι μακέτας, ζωγραφική με τέμπερες «ο εαυτός μου αλλιώς»-καρικατούρα, χριστουγεννιάτικες δημιουργίες με πηλό για bazaar Μέριμνας), καταφέρνοντας ο καθένας ξεχωριστά, αλλά και ως μέλη της ίδιας ομάδας να αναδείξουν το ταλέντο τους. Τα όσα συν-δημιούργησαν στόλισαν και ομόρφυναν το σχολείο μας… μα πάνω απ’ όλα έμαθαν πως κάθε έργο τέχνης είναι μοναδικό, γιατί αποκαλύπτει το συναίσθημα του καλλιτέχνη και γεννά συναι-σθήματα στον θεατή.