Η κατάκτηση ενός γλωσσικού συστήματος είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία εμπεριέχει διάφορους τομείς, όπως είναι η άρθρωση, η έκφραση, το λεξιλόγιο, η ανάγνωση, η κατανόηση και η γραφή. Στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας στόχος μας είναι οι μαθητές μας να ασκηθούν σε όλους τους παραπάνω τομείς, ώστε να αναπτύξουν τόσο τον προφορικό όσο και τον γραπτό τους λόγο.
Πιο συγκεκριμένα, δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγνωση με κατάλληλη προσωδία (ρυθμό, τόνο, επιτονισμό) ακολουθώντας τα σημεία στίξης, υιοθετώντας ταιριαστό ύφος και χρωματίζοντας τη φωνή. Στοχεύουμε, επίσης, στην ανάπτυξη της αναγνωστικής ευχέρειας (ακρίβεια και ταχύτητα), η οποία συνδέεται άμεσα με την ικανότητα κατανόησης γραπτών κειμένων, την οποία καλλιεργούμε μέσα από δραστηριότητες νοηματικής επεξεργασίας.
Παράλληλα, ενισχύουμε την εκφραστική ικανότητα των παιδιών με ποικίλα λεξιλογικά παιχνίδια και γλωσσικές ασκήσεις. Μελετάμε συνώνυμα και αντώνυμα, σύνθετες λέξεις, παράγωγα και οικογένειες λέξεων. Στο πλαίσιο αυτό, το λεξικό αποτελεί ένα από τα πλέον απαραίτητα γλωσσικά εργαλεία για μας, γι’ αυτό και ασκούμαστε στη χρήση του, ώστε τα παιδιά να ανατρέχουν στα λήμματα και να το συμβουλεύονται.
Επιπλέον, καλλιεργούμε τις ορθογραφικές δεξιότητες των μαθητών, μελετάμε σημαντικούς γραμματικούς κανόνες και εξασκούμαστε στην αναγνώριση των μερών του λόγου. Παρατηρούμε και μαθαίνουμε συντακτικά φαινόμενα και μελετάμε τη δομή και τη σύνδεση των προτάσεων.
Στο μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας, εκτός από την επεξεργασία των κειμένων που εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία, χρησιμοποιούμε πλούσιο εξωσχολικό υλικό. Ταυτόχρονα, παροτρύνουμε τους μαθητές μας να βρίσκουν ευκαιρίες να έρχονται σε επαφή με βιβλία της προτίμησής τους (π.χ. δανειστική βιβλιοθήκη, λογοτεχνία, εφημερίδες, περιοδικά κ.λπ.).