Αποχαιρετιστήρια γιορτή Στ΄ τάξης

Φέτος, αποφασίσαμε να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε με τα παιδιά της Στ΄ τάξης έχοντας ως θέμα την Αναγέννηση... την εποχή της Αναγέννησης -όπως τη διδαχθήκαμε στο μάθημα της Ιστορίας της Τέχνης- αλλά και τη δική μας καθημερινή αναγέννηση στη ζωή!
Στο πρώτο μέρος, οι μαθήτριες και οι μαθητές μας παίζουν την παράσταση «Άνθρωποι σε Καμβά». Ένα πρωτότυπο έργο που διαδραματίζεται μέσα σε ένα μουσείο, με χαρακτήρες που εφηύραμε από κοινού με τα παιδιά και με κείμενο που γράφτηκε για εμάς από τη νέα συγγραφέα Μ. Λιανού. Οι ήρωες του έργου μας συναντιούνται μια μέρα, τυχαία, σε ένα μουσείο. Ο καθένας τους βρίσκεται εκεί για έναν τελείως διαφορετικό λόγο. Η συναναστροφή, το ταξίδι στον κόσμο της τέχνης και ένα μυστήριο γεγονός που θα τους επηρεάσει, χωρίς να το καταλάβουν, τους κάνει να έρθουν κοντά, να αλλάξουν, να αναγεννηθούν.

Αφορμή για το φετινό μας θέμα στάθηκε ένας διάσημος αναγεννησιακός πίνακας, «Η Αλληγορία της Άνοιξης» του Μποτιτσέλι, που παριστάνει εννέα φιγούρες -έξι γυναικείες και τρεις ανδρικές- όσοι ακριβώς οι μαθητές και οι μαθήτριές μας! Στον πίνακα λέγεται πως απεικονίζονται περίπου πεντακόσια είδη φυτών. Και κάπως έτσι, θα περάσουμε στην αναγέννηση της φύσης, δηλαδή της άνοιξης, και θα ακούσουμε ένα απόσπασμα από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη «Άνοιξη».
Στο δεύτερος μέρος, εμπνεόμαστε από τους πίνακες και «ζωγραφίζουμε» μουσικά! Ένα ταξίδι που ξεκινάει από μακριά, για να έρθει στο σήμερα τραγουδώντας! Όργανα, μελωδίες, στίχοι… και εμάς να αποχαιρετάμε την έκτη τάξη του δημοτικού σχολείου μας, ελπίζοντας να έχουμε δημιουργήσει τις πρώτες όμορφες αναμνήσεις στον καμβά της ζωής τους!
Και όπως μας έγραψε και ένα από τα παιδιά:
Όπως η μέρα και η νύχτα. Τελειώνει μια μέρα και ξεκινάει καινούργια. Τελειώνει ένα κεφάλαιο στη ζωή σου και ξεκινάς ένα καινούργιο.