Εκστρατεία ενημέρωσης για τον σχολικό εκφοβισμό
Εκστρατεία ενημέρωσης για τον σχολικό εκφοβισμό
Με αφορμή την Παρασκευή 6 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού, τα Πεμπτάκια μας έγιναν οι κύριοι εκπρόσωποι σε μια εκστρατεία ενημέρωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης του εκφοβισμού σε όλο το σχολείο.
Παρακολουθώντας, αρχικά, το βίντεο «Οι σκέψεις της Νεφέλης» από το Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο εστιάζει στα συναισθήματα του παιδιού που εκφοβίζεται, θυμηθήκαμε τον ορισμό του εκφοβισμού, τα είδη του, τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης και τον ξεχωριστό ρόλο που έχουν οι υπεύθυνοι θεατές. Συζητήσαμε ιδιαίτερα το πώς αντιδρά το σώμα στον εκφοβισμό, αλλά και πώς ο εκφοβισμός πλήττει την αίσθηση αυταξίας του παιδιού. Διαβάζοντας την ιστορία «Το ημερολόγιο ενός κακού» παρακολουθήσαμε την πορεία ενός παιδιού που καταλήγει να ασκεί εκφοβισμό και διακρίναμε τη δυσκολία του να εκφράζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Στη συνέχεια, τα παιδιά εργάστηκαν σε ομάδες δημιουργώντας τις δικές τους ενημερωτικές αφίσες, τις οποίες παρουσίασαν σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις του σχολείου μας.
Επιπρόσθετα, σε κάθε τάξη του σχολείου μας μοιράστηκαν τα Υπεύθυνα Χέρια, ζωγραφιστές παλάμες, μία για κάθε μαθητή, για να γράψει ή να ζωγραφίσει τι μπορεί να κάνει ο ίδιος, ώστε να μη συμβαίνει ο εκφοβισμός.
Μπορούμε με τις πράξεις μας να διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον, στο οποίο δε χωράει ο εκφοβισμός.
Τέλος, στην προσπάθειά μας να κινητοποιήσουμε τη συμμετοχή και τη δέσμευση όλων των παιδιών, δημιουργήσαμε κι ένα δικό μας τραγούδι, με το οποίο κλείσαμε την παρουσίασή μας.
Μίλα, μη φοβάσαι!
Μόνος σου δε θα ’σαι.
Στην ομάδα αυτή,
όλοι ίσοι, όλοι διαφορετικοί.
Στην ομάδα αυτή,
όλοι χαρούμενοι, όλοι ασφαλείς!
Λέμε ΝΑΙ στον σεβασμό!
ΟΧΙ στον εκφοβισμό!