
Φιλία - Ώρα Επικοινωνίας
Φιλία - Ώρα Επικοινωνίας
Παρατηρώντας τις ανάγκες της ίδιας της ομάδας, αλλά και συνυπολογίζοντας τις συνθήκες των τελευταίων ετών που επηρέασαν σημαντικά την κοινωνική αλληλεπίδραση των παιδιών, επιλέξαμε φέτος βασικός άξονας των δραστηριοτήτων της Ώρας Επικοινωνίας στη Δ΄ τάξη να είναι η Φιλία.
Προσεγγίσαμε τις αξίες και τις έννοιες που αποτελούν προϋποθέσεις για τη φιλία, όπως η εμπιστοσύνη, η ευγένεια, η καλοσύνη, η ειλικρίνεια, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ελευθερία. Μέσα από παιχνίδια εξασκήσαμε τις δεξιότητες που σχετίζονται με τη φιλία, όπως η έκφραση και η διαχείριση συναισθημάτων, η ενεργητική ακρόαση, η επίλυση συγκρούσεων, η οριοθέτηση, η ευελιξία. Θίξαμε, όμως, και άλλες προεκτάσεις της φιλίας, όπως τον ρόλο του φίλου στον εκφοβισμό, τα μυστικά, την παρενόχληση, την ηγεσία, την προσωπική γνώμη, την πίεση της ομάδας των συνομηλίκων.
Ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της φιλίας, που το κάθε παιδί εμπλούτισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
«Η φιλία είναι σαν το ρούχο που φορώ (με προστατεύει, με κάνει να νιώθω ασφάλεια).»
«Ο φίλος θέλω να έχει σταθερή συμπεριφορά απέναντί μου, να μη με ανταγωνίζεται, να μ’ αγαπάει και να το δείχνει με τις πράξεις του.»
«Η αλήθεια είναι πιο εύκολος δρόμος, το ψέμα πρέπει να το σκεφτείς και να το κατασκευάσεις.»
«Κάποιοι έχουν υπερβολική ανοχή στις κακοτοπιές των φίλων τους και κάποιοι πολύ μικρή.»