Τα Νέα μας

Επίλυση συγκρούσεων

Επίλυση συγκρούσεων

Επίλυση συγκρούσεων

Τρίτη, 04 Απριλίου 2023
@ Προγράμματα Συναισθηματικής Αγωγής

Στην Ώρα Επικοινωνίας στο δεύτερο τρίμηνο, εστιάσαμε στη δεξιότητα επίλυσης συγκρούσεων. Επεξεργαστήκαμε τα γνωστικά στάδια που μεσολαβούν πριν τη δράση, όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα. Επισημάναμε ποιες είναι οι παράμετροι που χρειάζεται να σκεφτεί και να συνυπολογίσει κανείς, ώστε να μπορέσει να βρει βοηθητικές λύσεις και εν τέλει να επιλέξει την καταλληλότερη.

Μέσα από role playing σε ομάδες σε ειδικά διαμορφωμένα σενάρια, εφαρμόσαμε και εξασκήσαμε αυτά τα στάδια. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στο «εγώ μήνυμα», ένα μήνυμα που περιγράφει τη συνθήκη, δεν επικρίνει, αλλά καταθέτει πώς νιώθουμε κάθε φορά και τι ανάγκη έχουμε. 

Αναφερθήκαμε ξεχωριστά στο φαινόμενο του εκφοβισμού. Με αφορμή την ανάγνωση της ιστορίας «Τα μπλε γυαλιά» και την παρακολούθηση του βίντεο «Το τίμημα της σιωπής» (ΕΨΥΠΕ), συζητήσαμε τον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο των θεατών, τον ρόλο των φίλων στον εκφοβισμό και συγκεκριμένα βήματα αντιμετώπισης αυτής της συνθήκης. 

Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε με την τεχνική origami το δικό μας παιχνίδι (fortuneteller), για να μας θυμίζει τους βοηθητικούς τρόπους ανταπόκρισης.

Καταγράψαμε τις δυσκολίες που τα ίδια τα παιδιά συναντούν στην ομάδα τους και στις σχέσεις τους γενικότερα. Με βάση αυτές δημιουργήσαμε νέα σενάρια και προβλήματα προς επίλυση, μπερδεύοντας φυσικά πρόσωπα και καταστάσεις.

Στο τελικό στάδιο, κάθε ομάδα αλλά και όλοι μαζί συζητώντας προσπαθήσαμε να καταλήξουμε στην αποτελεσματικότερη λύση αυτών.

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφή στο Newsletter

Σχολείο Σταυράκη


Τατάκη 13-15, 16675 Γλυφάδα
Τηλ.: 2109632165 - 2109632569
Φαξ: 2109632003
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.