Skip to main content

Τα Νέα μας

1821-2021: Το αφιέρωμα του σχολείου μας

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021

1821-2021: Το αφιέρωμα του σχολείου μας

Φέτος, οι μαθητές των τάξεων του σχολείου μας ασχολήθηκαν με το θέμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, προσεγγίζοντάς το στην Ιστορία της Τέχνης κυρίως μέσα από πίνακες Ελλήνων και φιλελλήνων ζωγράφων του 19ου αιώνα. Μιλήσαμε για τη συμβολή των ζωγράφων αυτών στον Αγώνα, καθώς με τα έργα τους πληροφόρησαν, ενέπνευσαν και συγκίνησαν την κοινή γνώμη, γεννώντας φιλελληνικά αισθήματα που βοήθησαν τους Έλληνες στην προσπάθειά τους να ελευθερωθούν.

H E΄ τάξη δημιούργησε ένα ψηφιακό αφιέρωμα-βίντεο, το οποίο παρουσιάστηκε διαδικτυακά στους γονείς. Το αφιέρωμα βασίστηκε σε διαθεματικές βιωματικές δράσεις διδακτικών αντικειμένων διάρκειας δύο περίπου μηνών (Λογοτεχνία, Ιστορία, Θεατρικό Παιχνίδι, Μουσική, Εικαστικά, Ιστορία της Τέχνης, Ελληνικοί Χοροί).

Παράλληλα, το υπόλοιπο σχολείο ανέλαβε δράσεις εστιάζοντας σε μία συγκεκριμένη θεματική της Ελληνικής Επανάστασης βασισμένη στους πίνακες του 19ου αιώνα:

Η Στ΄ τάξη μελέτησε τις μάχες-σταθμούς του Αγώνα. Τα παιδιά δημιούργησαν ομαδικές εργασίες, που παρουσίασαν στην τάξη. Μέσα από τη λογοτεχνία επεξεργάστηκαν διαφορετικά κείμενα της περιόδου.

Η Δ΄ τάξη εστίασε στην έννοια και τη σημασία των Απομνημονευμάτων, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στα έργα του Ιωάννη Μακρυγιάννη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Η Γ΄ τάξη μελέτησε τα λάβαρα και τις σημαίες της ιστορικής περιόδου. Συζήτησε για τα σύμβολα που χρησιμοποιούνταν και έφτιαξε χειροτεχνίες.

Στη Β΄ τάξη οι μαθητές γνώρισαν τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασηςπαρατηρώντας πίνακες, στους οποίους πρωταγωνιστούν, και συζήτησαν για τη σημασία της λέξης «ήρωας».

Η Α΄ τάξη εστίασε στις ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές. Οι μαθητές παρατήρησαν σε έργα ζωγράφων τις ενδυμασίες των Ελλήνων εκείνης της εποχής και ήρθαν σε επαφή με φορεσιές διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας μέσα από πλούσιο εποπτικό υλικό.

Η ομάδα του Νηπιαγωγείου παρατήρησε τα πρόσωπα στους πίνανες και αναγνώρισε τα συναισθήματά τους δημιουργώντας διαλόγους με τη φαντασία.

Η ανταπόκριση όλων των παιδιών κατά τη διάρκεια των παραπάνω δράσεων ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς «διάβαζαν» τους πίνακες με τη δική τους σύγχρονη ματιά συνειδητοποιώντας πως δεν απέχει πολύ από αυτά που αντιλαμβάνονταν και οι Έλληνες πριν 200 χρόνια που λαχταρούσαν την ελευθερία τους...

Όσοι το χάλκεον χέρι

βαρύ του φόβου αισθάνονται,

ζυγόν δουλείας ας έχωσι.

Θέλει αρετήν και τόλμην

η ελευθερία.

Ανδρέας Κάλβος, «Εις Σάμον»