Διαθεματικές Εργασίες

Ε' Τάξη

Σχέδιο εργασίας: «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από έργα Ελλήνων και φιλελλήνων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα»

Σχέδιο εργασίας: «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από έργα Ελλήνων και φιλελλήνων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα»

Σχέδιο εργασίας: «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από έργα Ελλήνων και φιλελλήνων καλλιτεχνών του 19ου αιώνα»

Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021
@ Ε' Τάξη

Η Ε΄ τάξη πραγματοποίησε σχέδιο εργασίας διάρκειας δύο περίπου μηνών με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821 προσεγγίζοντάς το κυρίως μέσα από την τέχνη. Συγκεκριμένα, μελετήσαμε πίνακες Ελλήνων και φιλελλήνων του 19ου αιώνα, σπουδαία έργα ιστορικής ζωγραφικής που αισθητοποιούν γεγονότα, μάχες, συναισθήματα και καταστάσεις, συμπληρώνοντας τις γνώσεις μας για εκείνη την περίοδο. Ακόμη, μιλήσαμε και για τη συμβολή των ζωγράφων αυτών στον Αγώνα, καθώς με τα έργα τους πληροφόρησαν, ενέπνευσαν και συγκίνησαν την κοινή γνώμη γεννώντας φιλελληνικά αισθήματα που βοήθησαν έμπρακτα τους Έλληνες στην προσπάθειά τους να ανεξαρτητοποιηθούν.

Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, καθώς «διάβαζαν» τους πίνακες με τη δική τους σύγχρονη ματιά, συνειδητοποιώντας πως δεν απέχει πολύ από αυτά που αντιλαμβάνονταν και οι Έλληνες πριν 200 χρόνια που λαχταρούσαν την ελευθερία τους.

Στο μάθημα των Ελληνικών τα παιδιά γνώρισαν το ιστορικό πλαίσιο και ήρθαν σε επαφή με δημοτικά ποιήματα (κλέφτικα), έργα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως κείμενα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού (Ρήγας Φεραίος), τα Απομνημονεύματα των αγωνιστών του ’21 (Ιωάννης Μακρυγιάννης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης), ποιήματα της Επτανησιακής Σχολής (Διονύσιος Σολωμός, Ανδρέας Κάλβος), αλλά και έργα του Βίκτωρος Ουγκό και του Λόρδου Βύρωνα.

Στο Θεατρικό Παιχνίδι, τα παιδιά ανέλαβαν να παρουσιάσουν τα αποσπάσματα αυτά προσδίδοντας το κατάλληλο ύφος και συναίσθημα. Παρατηρώντας τους πίνακες δοκίμασαν να μπούνε στη θέση των ηρώων τόσο σωματικά όσο και λεκτικά.

Στο μάθημα της Μουσικής τα παιδιά τραγούδησαν και ενορ-χήστρωσαν τα εξής: «Κουβέντα με ένα λουλούδι» σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, «Λευτεριά» του Νίκου Καζαντζάκη, «Τσάμικος» του Νίκου Γκάτσου και «Δέκα παλικάρια» του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Μέσα από τη μελοποιημένη ποίηση αφουγκραστήκαμε τη γλυκύτητα του θαύματος της ζωής και της ομορφιάς των αγώνων των ηρώων του ’21.

Στα Εικαστικά τα παιδιά δημιούργησαν δύο έργα για την άνοιξη και την Ελλάδα χρησιμοποιώντας χρώματα της σημαίας μας και φυτικά μοτίβα. Ζωγράφισαν την «Άνοιξη του ’21» με τέμπερες ή νερομπογιές προσθέτοντας με κολλάζ παπαρούνες και την «Ελλάδα» με τέμπερες πάνω σε φελλό.

Στην Ιστορία της Τέχνης προσεγγίσαμε την έννοια της ελευθερίας μέσα από έργα Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης, ώστε να τη φέρουμε κοντά μας, στο «σήμερα», και να την ερμηνεύσουμε μέσα από τα βιώματά μας. Σκέψεις, συναισθήματα, δημιουργίες, ιδέες και υλικά αποτέλεσαν αφορμή, για να στρέψουμε το βλέμμα μας βαθιά μέσα μας και να απαντήσουμε στο πιο απλό, μα αληθινό ερώτημα: «Τι είναι ελευθερία για μένα;»…

Στους Ελληνικούς Χορούς έγινε μία αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι το 1821, βασισμένη σε απεικονίσεις του χορού σε αρχαία γλυπτά και αγγεία, βυζαντινές αγιογραφίες, λιθογραφίες, χαρακτικά και ζωγραφικούς πίνακες. Χορέψαμε τον συρτό, όπως τον βρίσκουμε στην Πελοπόννησο και είναι γνωστός ως Καλαματιανός.

Το παραπάνω υλικό συγκεντρώθηκε σε ένα ψηφιακό αφιέρωμα-βίντεο που παρουσιάστηκε σε παιδιά, γονείς και δασκάλους μέσω διαδικτυακού μαθήματος.

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφή στο Newsletter

Σχολείο Σταυράκη


Τατάκη 13-15, 16675 Γλυφάδα
Τηλ.: 2109632165 - 2109632569
Φαξ: 2109632003
Email: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.