Αντιμετωπίζοντας τον σχολικό εκφοβισμό

Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2018

Αντιμετωπίζοντας τον σχολικό εκφοβισμό

Ταμπέλες… Πώς μας επηρεάζουν στην καθημερινότητά μας; Με αυτό σαν αφορμή η Δ’ τάξη ξεκίνησε σχέδιο εργασίας με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, που διήρκησε δύο μήνες. Αρχικά, διαβάσαμε σενάρια της σχολικής ζωής και συζητήσαμε για τα κριτήρια που καθιστούν τον εκφοβισμό. Στη συνέχεια, έγινε ο ορισμός και η κατηγοριοποίησή του από τα παιδιά. Μιλήσαμε για τις ομάδες που λαμβάνουν μέρος στον εκφοβισμό. Περιγράψαμε τις έννοιες «θύτης» και «θύμα» και προβληματιστήκαμε για τον ρόλο που διαδραματίζουν οι θεατές. Αφηγηθήκαμε την ιστορία «Το ημερολόγιο ενός κακού» και συνειδητοποιήσαμε τα κίνητρα που ωθούν κάποιον στο να εκφοβίζει. Τελικό συμπέρασμα της ομάδας ήταν πόσο αδύναμοι είναι όσοι εκδηλώνουν εκφοβιστικές συμπεριφορές…


Το θέμα του εκφοβισμού δουλεύτηκε παράλληλα και μέσα από την ώρα του Θεατρικού Παιχνιδιού με τρόπο βιωματικό, χρησιμοποιώντας σύγχρονες εκπαιδευτικές τεχνικές (drama in education, role on the wall, αφήγηση με dramatic tension). Τα παιδιά μπήκαν σε ρόλους, δημιούργησαν διαφορετικές εκδοχές των γεγονότων και πρότειναν λύσεις. Εκτός από μαθητές, έγιναν γονείς, διευθυντές και δάσκαλοι. Στο τέλος, οδήγησαν τον μικρό μαθητή-θύμα πίσω στο σχολείο του μέσα από το «μονοπάτι της βοήθειας» προσφέροντάς του υποστήριξη, συμβουλές και κουράγιο!


Με αφορμή την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο, οι μαθητές της Δ’ τάξης παρουσίασαν ζωντανά και παραστατικά στις τάξεις του σχολείου μας το φαινόμενο του εκφοβισμού, προσφέροντας σε κάθε τάξη αφίσες με κοινωνικά μηνύματα κατά της σχολικής βίας που είχαν δημιουργήσει ομαδικά.

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφή στο Newsletter

Σχολείο Σταυράκη


Τατάκη 13-15, 16675 Γλυφάδα
Τηλ.: 2109632165 - 2109632569
Φαξ: 2109632003
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.