Μαθαίνω, αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019

Μαθαίνω, αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου

Φέτος η Α’ τάξη, στο πλαίσιο του μαθήματος «Μελέτη Περιβάλλοντος», εργάστηκε πάνω σε ένα σχέδιο εργασίας με θέμα «Μαθαίνω, αγαπώ και φροντίζω το σώμα μου». Το σχέδιο εργασίας διήρκησε περίπου δύο μήνες, όπου και διακόπηκε λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού. Αφόρμηση για την ενασχόληση με το συγκεκριμένο θέμα αποτέλεσαν απορίες των παιδιών σχετικά με το σώμα τους και τη λειτουργία του, καθώς και την υγιεινή και φροντίδα του. Το σχέδιο εργασίας περιλάμβανε τέσσερις επιμέρους ενότητες:

  • Βασικά μέρη του σώματος και λειτουργίες (ανατομία: σκελετός, μυϊκό σύστημα, καρδιά-κυκλοφορικό σύστημα κ.ά.)
  • Σωματική υγιεινή και φροντίδα
  • Σωματική άσκηση-Γυμναστική
  • Διατροφή (πυραμίδα μεσογειακής διατροφής, βασικά θρεπτικά συστατικά τροφών)

Οι θεματικές ενότητες δουλεύτηκαν διαθεματικά (Τέχνη & Ποίηση, Μαθηματικά, Εικαστικά, Γυμναστική, Αγγλικά, Μουσική) με τη συνεργασία πολλών δασκάλων. Βασικός στόχος μας ήταν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, τα βασικά όργανα από τα οποία αποτελείται, καθώς και τις σημαντικότερες λειτουργίες που επιτελούν. Έπειτα, να μάθουν να το αγαπούν και να το φροντίζουν, ώστε να παραμένει υγιές και δυνατό. Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στη σημασία της πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και της σωματικής άσκησης για τη διατήρηση της καλής υγείας.

Τέλος, τα παιδιά δημιούργησαν το δικό τους ανθρώπινο σώμα! Σχεδίασαν σε χαρτί του μέτρου το περίγραμμα του σώματός τους και τοποθέτησαν σ’ αυτό με τα βασικά του μέρη. Το έντυσαν με δικά τους ρούχα και τη φωτογραφία του προσώπου τους. Έτσι, κατάφεραν να συνδέσουν βιωματικά τις γνώσεις που απέκτησαν! Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι, με τη δύναμη της γνώσης, οι μαθητές μας συνειδητοποίησαν την αξία του γνωστού αρχαίου ρητού «Νους υγιής εν σώματι υγιεί», δηλαδή ότι για να είναι ο νους μας υγιής, πρέπει να είναι και το σώμα μας υγιές!

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφή στο Newsletter

Σχολείο Σταυράκη


Τατάκη 13-15, 16675 Γλυφάδα
Τηλ.: 2109632165 - 2109632569
Φαξ: 2109632003
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.